10/17/2013

PORCINI MUSHROOM RISOTTO

I love the nutty flavor of this plate, it was the first time I tried cooking pearl barley and it was a great surprise.
Instead barley, if you don't have it  at home, you can substitute it with arborio rice, but we are trying to discover different  grains!!!
Barley has a tough hull that is difficult to remove without losing some of the bran, so we can't consider pearl barley as a whole grain, but nutritionally speaking has a high fiber content, and cooks faster than hulled barley.



For this recipe we  need:

INGREDIENTES

  • 1/4 cup dried porcini mushrooms
  • 1 and 1/2 cups water
  • 2 cups vegetable broth
  • 2 tablespoons olive oil
  • 1/2 red onion
  • 1 cup pearl barley
  • salt and black pepper
  • 1 teaspoon dried thyme
  • parmesan cheese
PREPARATION
  1. Combine the dried mushrooms and boIling water in a bowl and let stand until the mushrooms are soft(30 minutes more or less).
  2. Remove the mushrooms with a spoon, chop them and set aside.
  3. Strain the liquid through a coffee filter( to remove the possible grit that comes with the mushrooms) into a saucepan.
  4. Add the vegetable broth and chopped mushrooms and bring to a boil.
  5. Reduce the heat and keep the liquid simmering.
  6. In a large saucepan add olive oil and onions and sauté for 4 minutes in a medium heat.
  7. Add the barley and saute for 1 minute.
  8. Stir in 1/2 cup of the mushroom-broth liquid  and cook at a simmer until the liquid is almost absorbed, stirring occasionally.
  9. Continue adding the broth(1/2 cup at a time) until  barley is tender(35-40 minutes).
  10. Add the slices of parmesan cheese and the mushrooms.
  11. Finally stir in the dried thyme, salt and black pepper and taste it.



RISOTTO CON HONGOS PORCINI SECOS

Me encanta el sabor avellanado de este plato.Ha sido la primera vez que he cocinado la cebada perlada y ha sido todo un agradable descubrimiento.
En lugar de cebada, si no teneis en casa(quiza no sea el cereal mas usado)podeis utilizar arroz arborio,pero se trata de conocer y cocinar nuevos cereales.
La cebada tiene una cascara muy dura, que una vez que se quita es dificil no arrastrar  algo de otras capas, con lo cual  la cebada perlada no se puede considerar un grano entero, pero nutricionalmente hablando tiene una gran cantidad de fibra y ademas para cocinar es mucho mas rapida su coccion que la cebada sin tratar.

Para esta receta necesitaremos:
  • 20 g de champinones porcini secos
  • 360 ml de agua
  • 500 ml de caldo vegetal
  • 2 cucharadas de aceite de oliva
  • 1 cebolla  roja pequena o 1/2 grande
  • 200 g de cebada perlada
  • sal y pimienta
  • tomillo 
  • lascas de queso parmesano
ELABORACION

  1. Ponemos los champinones en un recipinte hondo y le adicionamos agua que previamente hayamos hervido y los dejamos hasta que se ablanden(como unos 30 minutos).
  2. Una vez blanditos los retiramos de el agua con una cuchara y los troceamos.
  3. Ese liquido remanente lo colamos por un filtro de cafe, de modo que quitemos toda la arenilla que han podido soltar los champiñones, y lo ponemos en un cazo .
  4. Anadimos el caldo vegetal y los champinones que hemos troceado y lo llevamos a ebullicion.
  5. Una vez que haya hervido, reducimos el fuego y lo dejamos hirviendo a fuego lento.
  6. Ponemos el aceite de oliva en una sarten y salteamos la cebolla a fuego lento, unos 4 minutos.
  7. Le incorporamos la cebada perlada y salteamos otro minuto.
  8. Incorporamos unos 150 ml aproximadamente de la mezcla que tenemos de champiñones-caldo, y removemos hasta que el liquido es absorbido.
  9. Asi seguimos adiccionando liquido y removiendo hasta que la cebada este blanda(unos 35-40 minutos).
  10. Incorporamos ahora las lascas de queso parmesano y los champiñones.
  11. Finalizamos con el tomillo seco, y sal y pimienta al gusto.